Het geluk van de pessimist

Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens. Je leest't goed. Zo heet mijn verhalenbundel die over pak'm beet twee maanden bij uitgeverij Boekscout verschijnt. Eerder verschenen van mij de roman Mijn Beeldschone Aandoening (2011, Compaan Uitgevers) en mijn journalistieke reisverslag De wereld van de islam in begrijpelijke taal (2014, i-publish).

Het werd dus wel tijd dat ik weer eens met 'iets' kwam - tenminste, als ik mijn schrijversloopbaan serieus neem, en dat doe ik. Waarom het zo lang heeft geduurd? Tja. Misschien omdat ik mijn eigen duizenddingendoekje ben. Als ik het koket wil uitdrukken, zou ik mijzelf het slachtoffer van mijn veelzijdigheid kunnen noemen. Behalve schrijver ben ik namelijk ook journalist en vertaler. En met die laatste twee disciplines heb ik mij de afgelopen jaren vooral beziggehouden, omdat ze financieel tenminste nog iets opbrengen.

Daarnaast heb ik de afgelopen tijd toch ook als schrijver niet stilgezeten. Ik heb deelgenomen aan verhalenwedstrijden (waarvan ik er een heb gewonnen), en ik heb gezwoegd op een tweede roman, die - vrees ik - nog ambitieuzer wordt dan mijn eerste, Mijn Beeldschone Aandoening. Drieëndertig van de vierendertig hoofdstukken zijn inmiddels gereed. Een tweede verhalenbundel is al helemaal klaar, en zal zeker volgend jaar verschijnen. En er ligt nog meer op de plank. De wereld is dus nog niet van me af.

Mijn aanstaande verhalenbundel heeft als ondertitel 'en andere pessimistische verhalen'. Misschien dat ik 'pessimistische' nog vervang door 'weemoedige', daarover beslis ik de komende weken. Hoe dan ook, hier een kleine disclaimer: 'pessimistisch' is iets anders dan somber of gedeprimeerd. Pessimisme is in mijn ogen een hele plezierige levenshouding, die een verhoogde kans biedt op geluk.

Hoe dat zo? Nou, in de eerste plaats is pessimisme heel menselijk: het houdt rekening met menselijke beperkingen, stelt geen overdreven hoge eisen. In de tweede plaats zal een pessimist tegenslag beter kunnen verwerken en meevallers beter kunnen waarderen dan een optimist. Voor een pessimist is het glas immers altijd halfvol, omdat hij een leeg glas verwacht. Voor de optimist zal het glas dus altijd halfleeg zijn.

'Expect nothing,' zei Frank Zappa al, 'then everything will be a bonus.' En ik ben opgegroeid in een tijd dat Frank Zappa altijd gelijk had. Het is me met de paplepel ingegoten.

Daarom: dikke kans dat er onder pessimisten meer tevreden mensen te vinden zijn dan onder optimisten.

Nee, van mijn verhalen zul je niet vrolijk worden - maar zeg nou zelf, wie zit er op vrolijke verhaaltjes te wachten? Ze zullen je ook niet neerslachtig maken. Ze zullen je, denk ik, vooral weemoedig stemmen. En weemoed is vaak fijn. Weemoed geeft de ziel lucht, en in weemoed zit ook eigenlijk altijd hoop. Mijn personages laat ik daarom nooit met lege handen achter. En jou als lezer dus ook niet.

Dat zou een mooi slot van mijn eerste stukje op dit blog kunnen zijn. Ware het niet dat je van mij nog moet weten hoe Boekscout mijn manuscript heeft beoordeeld:

'Melancholisch, pessimistisch, maar desondanks ontzettend vermakelijk, dat is hoe ik jouw bundel zou omschrijven. Je hebt een negental verhalen op papier gezet, elk met een eigen plot en sfeer, maar in dezelfde fijne schrijfstijl die alle verhalen laten samensmelten tot een prachtig geheel. Dankzij deze haast literaire schrijfstijl, de ritmische zinnen, ongebruikelijke woordkeuzes en treffende omschrijvingen lijk je de lezer haast moeiteloos de bundel in te trekken. Ik wil je complimenteren voor de hoofdpersonages. Eigenlijk vertel je vrij weinig over ze, zonder dat dit de lezer in de weg staat om een band met ze te vormen. Tijdens het lezen ben ik continu in tweestrijd; lees ik de bundel in één ruk uit of bewaar ik een aantal verhalen zodat ik er langer van kan genieten? Ik kan me dan ook niet anders voorstellen dan dat je ditzelfde effect zal creëren bij jouw doelgroep!'

Je begrijpt: na zo'n deskundige beoordeling, heb ik Boekscout aan de borst gedrukt. Ik hoop dat jij dat straks met mij als schrijver ook doet!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Ik ben benieuwd.
MATHILDA De Groen, op 16-10-21

Het geluk van de pessimist

Bericht aan mijn vindikleukers

Plaats (liefdes)delict

Waarom volwassenen over adolescenten moeten lezen en blonde varanen begrip verdienen

De schaal van zwartgalligheid

Goede berichten uit de rimboe